Tăierea porcului în ţinuturile secuieşti

Vă invităm să luaţi parte la tăierea  porcului după tradiţiile secuieşti.

    Acest obicei este o sărbătoare populară şi are o tardiţie la casa secuiului : fiind iarnă, se începe cu gustarea unui păhărel de pălincă de prune sau vin fiert cu scorţişoară.

În curte se montează o masă provizorie, special aranjată pentru porcul tăiat.Înainte de toate măcelarul îşi ascute cuţitele, după ce a fost tăiat porcul, va fi pârjolit la flacără de paie.Porcul se spală ,după ce începe desfacerea.
Slănina se pune la o parte, iar celelalte grăsimi sunt tăiate bucăţi şi se pun într-un cazan pentru topit, pentru untură şi jumări.

Între timp femeile încep spălarea şi curăţirea intestinelor în care se umplu cârnaţii, caltaboşul, precum şi sângeretele.Este un obicei ca urechiile şi coada prăjită să fie date copiilor.
Imediat după desfacerea porcului, din carnea proaspătă se ia o bucată, se taie în cubuleţe şi se pune pe foc condimentat cu ceapă şi usturoi.

Oamenii când se aşează la masă, binecuvântează gazda şi îi doresc ca la anul porcul să fie şi mai mare, bucatele să fie şi mai îmbelşugate, iar tăierea porcului şi mai reuşit.

Încă nu s-a terminat tăierea(pomana) porcului...: în timp ce se topesc grăsimile, din bucătărie se răspândeşte un miros plăcut al aromelor: carnea încet-încet se tranformă în cârnaţi, caltaboşul şi sângeretele încep să se umfle, toba să se rotunjească, iar şunca este pregătit pentru afumat.Pe sobă fierbe deja tradiţionala ciorbă de varză cu perişoare.

Programul zilei

-8,00 - micul dejun la locul de cazare
-9,15 - plecare la Chinuşu, sat aşezat la 13 km de Odorheiu-Secuiesc
Cine doreşte poate să  ia parte la tăierea şi prelucrarea porcului, alţii poate să facă o vizită la ferma de animale, unde pot vedea iepuri de casă, păsări de curte, cai, capre, oi ect.
-14,00 - plimbare prin sat cu căruţa, sau în timpul iernii cu sania trasă de cai 
-17,00 - cina porcului - ciorbă de varză cu perişoare , un fel de friptură preparat tradiţional cu pâine de casă proaspătă sau mămăligă, murături asortate.
Seara: muzică şi dans.


Preţ:

25 euro/pers. pentru adulţi
15 euro/pers. pentru copii ( 6-14 ani)
sub 5 ani gratuit

Preţul include: transportul, vizitarea fermei de animale, gustarea de  cozonac şi pălincă, plimbarea cu căruţa sau cu sania, cina porcului, seara cu muzică şi dans.